digital marketing 2021

12 от най-добрите стратегии за дигитален маркетинг през 2021 г.

2021 е годината, която промени клиентското поведение и създаде нови стандарти в дигиталния маркетинг. Хората започнаха да пазаруват все повече онлайн, броя на търговците също нараства значително. Тези промени в пазарите промениха изцяло стратегиите за маркетиране на продукти на компаниите и магазините. С увеличението на онлайн продажбите става все по-трудно клиента да закупи нещо точно от нашия магазин, поради нарастващата конкуренция. Тази промяна в пазара изисква добри стратегии за дигитален маркетинг, които работят. Сега ще разгледаме най-добрите от тях:

Оптимизация за следващите актуализации на Google

С новата актуализация на Google’s Page Experience, която излезе тази година, се появяват нови метрики – Core Web Vitals. Те ще мерят скоростта на вашия сайт, интерактивността и съдържанието в него. Това означава, че трябва да оптимизирате вашия сайт, за да бъде добре отчетен от новите метрики. Google се стремят да покажат на хората максимално user-friendly сайтове. Тези метрики ще се отчитат от аглоритъма на Google при ранкирането на вашия уебсайт. Поради тази причина бърз и user-friendly сайт ще се превърне в стандарт вместо да бъде предимство на добрите сайтове.

Започнете да продавате в социалните мрежи

Социалните мрежи се стремят да задържат вниманието на потребителите за по-дълго време. По тази причина те все повече развиват каналите за продажби. Този тип канали могат да бъдат изключително полезни за бизнеса, но също така и за потребителите, които виждат релевантни за тях продукти.

Хората прекарват все повече време в социалните мрежи. Пазаруването, което да бъде в самите социални мрежи е естественото продължение на дигитализацията. Тази иновация съкращава, пътя на клиента до покупката. Във Instagram и Facebook e възможно да си харесаш продукта в някой от магазините и да го купиш директно. Така се съкращава потребителската пътека и има по-малка вероятност за отпадане на продажбите в средата на фунията.

Изградете доверие

В днешно време доверието е важен елемент за всеки бизнес. То е един от основните фактори за това един потребител да стане ваш клиент. По време на пандемията клиентите започнаха все повече да избират от кой бранд да пазаруват. Изграждането на доверие е ключово за клиентите.

Нужно е да покажете на своите клиенти, че сте лоялни към тях и по този начин те също ще бъдат лоялни към вас и ще се превърнат в защитници на бранда. Опитайте се да изградите една по-лична връзка с тях. Комуникирайте по-често с тях и им показвайте, че ги цените.

Фокусирайте се върху клиентите си

Ако насочите фокуса си върху вашите съществуващи клиенти, вие ще ги накарате да се чувстват специални. Задържането на съществуващи клиенти излиза по-евтино от привличането на нови такива.

Ако сте изградили една добра клиентска база, то можете да опитате да им дадете още по-добро преживяване. Направете го с цел да ги зарадвате и да си поръчат отново или да увеличат стойността на покупките си. Промоционални оферти за хора, които вече са закупили нещо от вас или промо код са идеално решение.

Изградете връзки с други брандове

Изграждането на стабилна връзка с други популярни брандове може да донесе много позитиви за вас ако публиката ви е сходна. Можете да приложите промотиране през вашите канали и през техните. По този начин посланията и продуктите ще достигнат до много по-голяма аудитория. Ако изпратите едно послание до вашите абонати в мейл листа и на всички абонати в мейл листата на вашите партньори, то вие ще достигнете много повече хора. Опитвайте се да правите съвместни промоционални кампании, които ще се харесат и на двете аудитории.

Comments are closed.