често задавани въпроси

Често задавани въпроси при разработка на сайт/онлайн магазин

Често при направата на сайтове клиентите ни задават едни и същи въпроси. Затова решихме да ги обединим в една статия, която да отговори на всички тях, на едно място.

Как се зарежда един сайт?

Зареждането на сайт става по реда на изписване на неговия HTML код, тоест първия ред се зарежда преди втория, втория преди третия, третия преди четвъртия и така нататък. Разбира се, има технологии, с помощта на които може да се зарежда кода и в различен порядък. В някои специфични случаи това се налага.

Как се работи със сайт?

Това зависи от съответната платформа, с която се работи. Например, някои от най-популярните платформи (програми) за правене на сайтове в света са WordPress, Joomla, Drupal и други, всяка от тези платформи разполага със свой интерфейс. За целта се налага ученето на този интерфейс – обикновено разработчиците предлагат на клиентите си обучения как се работи със съответната платформа.

Всяка платформа разполага с набор от стандартни възможности. Когато са разработени индивидуални такива за съответния клиенти, наложително е за индивидуалните функционалности да се предоставят съответни обучения от страна на разработчика.

Кои са етапите в разработката на един сайт / кои са фазите при разработка на сайт?

Първият етап е изясняване, най-общо, на това какво ще представлява сайтът – как ще работи и функционира. След това се коментира/избира дизайн и се планира функционалност. Всичко това се описва в техническо задание, което се потвърждава от Възложителя на проекта.

След потвърждаване на съответното техническо задание от страна на Възложителя, се определя окончателен срок и себестойност на проекта. Тогава започва работата по проекта.

Редно е в етапите на разработката Възложителят да получава редовен отчет за напредъка, за оставащите неща по проекта.

След като проектът е готов по задание, той се тества за бъгове, каквото има да се дошлифова, се дооправя като паралелно с това се въвежда съдържанието му – текстове, снимки и друга мултимедия.

После на клиента се изпраща обучение как се ползва проектът, като паралелно с това, след одобрение от Възложителя, проектът се качва на реална среда.

И с това проектът е готов.

Известно време проектът се наблюдава за налични бъгове и технически проблеми, и ако такива бъдат открити – се отстраняват.

Какво трябва да съдържа един сайт?

Ние съветваме клиентите ни да поместват в сайта си подробна, конкретна и ясна информация за своето дружество и дейността си, където е възможно – ясно ценообразуване. Един сайт трябва да внушава доверие, затова отзиви от клиенти, видеа от собствениците на сайта, страница за екипа и история на фирмата – биха помогнали в тази посока. Един сайт трябва да предоставя отговори на въпросите на клиентите на съответната услуга или продукт. Сайтът трябва да бъде коректно работещ, технически обезпечен, с висока степен на сигурност, бързина на работата и мобилна версия.

Какви видове сайтове има?

Основите категории сайтове са:

  • Представителен сайт (сайт-визитка).
  • Онлайн магазин.
  • Онлайн каталог.
  • Къстъм платформи – проекти, които се пишат индивидуално по поръчка, обикновено с нетипична функционалност.

Колко струва поддръжка на сайт?

Трудно може да се даде общ отговор на този въпрос, защото има твърде различни видове сайтове и ситуации. Някои ИТ фирми таксуват на принципа на месечния абонамент, други на принципа на свършена работа на твърдо хоноруване, трети на започнат работен час.

Под поддръжка на сайт може да се разбира и разработването на нова функционалност или маркетингова подкрепа. Обикновено тези неща се договарят индивидуално за всеки проект. Може да е от 100-на лв на месец до няколко хиляди лева месечно. Всичко зависи от конкретния проект и конкретната ситуация.

Кои са най-добрите Web Design платформи?

Не може да се каже, че има универсално най-добра платформа. Всяка платформа има свои силни и слаби страни. По-важното е фирмата, с която ще работите – в коя платформа е силна и върши ли ви това работа. Уверяваме ви, че компетентността на вашия разработчик може да компенсира слабостите на всяка платформа, защото съответната платформа може да бъде преработена/доработена, за да пасне на нуждите ви.

Какви документи ни трябват за един онлайн магазин / как се открива един онлайн магазин?

Вашият онлайн магазин трябва да бъде регистриран в НАП – за целта се обърнете към счетоводителя/юриста, с когото работите.

Също  така, необходимо ви е дружество (например ЕООД), през което да се осчетоводяват поръчките, както и договор с куриерска фирма, договор с банка (банкова сметка и дебитна/кредитна карта – за да можете да разплащате своите онлайн разходи за реклама в Google Ads / Facebook Ads, които са водещите платформи), силен технически партньор за поддръжка и разработки, силен онлайн маркетингов партньор – за силна и ефикасна онлайн реклама. За повече информация вижте ТУК.

Също, необходима ви е хостинг услуга – това е мястото, на което се съхраняват файловете и базата данни на Вашия сайт, домейн – това е името на Вашия сайт, и сертификат за сигурност, това е катинарчето горе вляво, което се появява до всеки URL адрес. Всичко това е задължително и е като „тока и водата“ за Вашия дом – без тези неща, хостинг, домейн и сертификат, сайт не може да се пусне.

Какъв онлайн магазин да отворя?

Това е по-скоро бизнес въпрос и маркетингов такъв, отколкото технически. Препоръчваме Ви да отворите онлайн магазин в сфера, в която имате най-силни познания и която, най-важното, Ви е интересна. С постоянство и непрекъсната работа нещата ще Ви се получат. Разбира се, трябва да намерите доверен партньор, който да Ви помага с техническа и маркетингова поддръжка.

Колко струва да отвориш онлайн магазин?

Всеки проект е индивидуален, и по всеки онлайн магазин се изяснява индивидуален дизайн и функционалност. Въз основа изискванията на Възложителя, се определя индивидуална себестойност и срок на проекта.

Себестойността зависи например от факторите – как ще се разплаща в сайта, с наложен платеж, банкова карта, ще бъде ли внедрявана някоя специфична онлайн платежна услуга, ще има ли еднопосочна/двупосочна свързаност със складова система, на колко езика ще бъде сайтът, кои куриерски фирми ще се ползват и какъв тип свързаност с тях ще бъде предвидена в проекта, какви ще бъдат спецификите на дизайна на настолна и мобилна версия, както и какви биха били особеностите на админ панела на сайта – ще се модифицира ли той, или ще се ползва такъв, какъвто е, с леки корекции, от някоя платформа за правене на сайтове, например WordPress.

Въобще, има доста неща, които трябва да се премислят.

Също така, не сме засегнали бизнес частта – проектът на дроп шипинг принцип ли ще бъде, или ще работи отдалечено с доставчици, или ще бъдат закупени още от началото физически продукти, които ще съхранявате в склад, например.

Както виждате, променливите са доста и затова остойностяването на един такъв проект винаги е индивидуално.

Какви са моите разходи на месечна база по онлайн магазина?

Задължителните разходи, без които не може да се мине са такива за:

  • Хостинг услуга;
  • Домейн;
  • SSL сертификат;

Оттам насетне други разходи, които би следвало да предвидите са предимно инвестиционни – кой ще развива технически сайтът и има ли направен план аз техническото му подобрение; кой ще прави маркетингът и има ли изготвен план за действие с предвидено месечно бюджетиране; кой ще се грижи за обслужването на клиентите и какво ще се разбира под това.

Изработка на WordPress/WooCommerce онлайн магазин

Комбинацията от WordPress/WooCommerce ви дава достъп до една от най-големите и сериозни платформи в света за направа на сайтовеВсеки трети сайт, който посещавате, е направен на WordPress, което осигурява огромна екосистема от продукти, услуги и специалисти за системата.

Това е и причината ние да специализираме тъкмо в тази платформа – защото с нея проектите на клиентите стават много по-бързо, ефикасно и рентабилно.

Когато ви трябва софтуерен продукт, който да обслужва нуждите ви, вместо да се прави от нулата, което ще отнеме много повече време и ще струва значително по-скъпо, ние можем да ползваме готов плъгин, който или да ползваме без промяна, или да модифицираме по нуждите ви, а понякога и да създадем продукт от нулата конкретно за вас.

Това прави работата с WordPress приятна, бърза и рентабилна за всички участници в процеса.

В случай че ви е необходима подкрепа с изработка на сайт/онлайн магазин на WordPress/WooCommerce – посетете линка и разгледайте какво можем да ви предложим.

Comments are closed.